Hogyan magyarázható a kondenzációs kazánok 100% fölötti hatásfoka?

Természetesen a kondenzációs kazánok sem állítanak elő több energiát, mint amennyit elhasználnak. Ezért fontos tisztázni, hogy mi a 100%, azaz a maximálisan hasznosítható energia mennyisége. Egységnyi mennyiségű földgáz elégetésével az égéstermékben víz is keletkezik, amely vízgőz formájában van jelen. Megegyezés szerint 100%-nak azt az értéket tekintjük, amennyi hőenergia keletkezik az adott tüzelőanyag égetése során.

A kondenzációs készülékekben azonban az égéstermék vízgőztartalmának nagy része még az égéstérben cseppfolyóssá válik, kondenzálódik, így az többlet hőenergiát eredményez. Ezért az ilyen készülékek esetében a maximálisan hasznosítható hőenergia a fűtőértékhez képest 111%.

Tehát azért fordult ez a félreértés elő mert kétféle módon számolhatjuk a készülék hatásfokát.

(fűtőérték: egy tüzelőanyag fűtőértéke az a hőmennyiség, amely 1 kg tüzelőanyagból kinyerhető olyankor, ha a füstgázzal együtt távozó víz gőz halmazállapotban hagyja el a berendezést. Értékét úgy kapjuk meg, ha az anyag égéshőjéből kivonjuk a gőzként távozó vízmennyiség párolgáshőjét) Hf= felső fűtőérték

(Égéshő: Az égéshő (régebbi nevén égés meleg) az a fajlagos hőmennyiség, amely egy kilogramm tüzelőanyagból összesen felszabadul, ha az égéstermékeket a kiindulási hőmérsékletre hűtjük vissza.) Ha= alsó fűtőérték (más néven égéshő, ezzel számolva a hatásfok 100% feletti)

Összegzés: Akkor magasabb 100%-ál a gázkészülék hatásfoka ha az éghető gáz fűtőértékéből nem vonjuk ki az égéstermékben jelen lévő vízmennyiség párolgáshőjét mert ha ezt a vízgőztartalmat lekondenzáljuk ( harmatponti hőmérséklet alá hűtjük az égésterméket) akkor ez a hőmennyiség még hozzáadódik a számításhoz így érhető el akár 111%-os hatásfok.